Институциите с реакция след репортажа на NOVA за мъжа, останал без

...
Институциите с реакция след репортажа на NOVA за мъжа, останал без
Коментари Харесай

Какво ще се случи с мъжа, останал без ЕГН?

Институциите с реакция след репортажа на NOVA за мъжа, останал без ЕГН и годни документи. В сряда ви разказахме по какъв начин 50-годишният Иван Стефанов престава да съществува за страната преди 2 години. Причината - през 1970 година родителите му поискали той да е със руско поданство, само че България открива това едвам през 2018 година Оказа се, че виновни за проблема са 4 институции. Екипът ни ги потърси, с цел да разберем по какъв начин някой, който не е български жител, има персонална карта? Защо са минали цели 50 години преди да се разбере за казуса? И къде е пропускът? Установихме, че молбата от родителите на Иван за руско поданство в действителност не съществува на никое място. Това обаче не пречи в акта му за раждане, в рубрика " поданство ", да написа точно Съветски съюз. 

Вече 5 години Иван търси отговор на въпроса за какво е останал без персонални данни. " Българин съм и до 51-ата си годишнина имах EГН. В  момента съм лице без поданство. Едва ли не съм се трансформирал в емигрант в личната си страна ", споделя мъжът.

Правосъдният зам.-министър Емил Дечев изясни, че знаят за проблема от 2018 година Тогава Иван Стефанов желае копие от акта си за раждане в Столичната община. Там обаче вижда, че в рубрика " поданство " написа - Съветски съюз. Обяснението - родителите му подали молба през 1970 година

" Регистрите са електронни след 2000 година Преди това са били на книжен притежател. Възможно е да е позволена неточност, тъй като самата молба на родителите не се съхранява ", изясни Валя Панкова от Административно обслужване, регион " Сердика ".

В същото това време, последната персонална карта на Иван е издадена през 2020 година В позиция от Министерство на вътрешните работи обясниха, че те са единствено " ползвател " на персоналните данни на популацията.

" Споменатият в писмото Ви жител има годна персонална карта, която е издадена когато е бил български жител, съгласно информацията, предоставена от Дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване ", декларират от Министерството на вътрешните работи.

От Регионалното министерство, към които принадлежи дирекцията, отхвърлиха изявление. Причината - законът не им разрешавал да ни обяснят по какъв начин е допустимо човек, който не е български жител - да участва в регистъра, тъй като ставало дума за персонални данни.

" Бихме могли да заобикаляме основаването на такива проблеми и на такива несъгласия, в случай че ние освен приказваме за електронно ръководство, а в действителност имаме такова ", разясни Делчев.

Така, единственият вид за Иван Стефанов да има още веднъж обединен цивилен номер и годни документи, остава да подаде молба за поданство. Може да изиска и ускорена процедура.

" ЕГН-то му е непокътнато и няма да се промени. Аз незабавно ще му я разпиша и в границите на 1-2-3 месеца ще получи поданство ", сподели още Делчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР